Praznovanje, ki so ga vaščani vasi Lokev in Prelože priredili ob prazniku svetega Mihaela se je začelo v petek 28.09.2018, ko je v organizaciji moto kluba Gad Lokev potekal nočni pohod na 670 m visoki hrib Kokoška. Tudi letos se je na zbirnem mestu za kulturnim domom zbralo veliko število pohodnikov. Ko se je dan prevesil v noč so pohodniki z baklami v roki prehodili  7 km  dolgo  pot.

Praznovanje vaškega praznika se je nadaljevalo v soboto, 29.09.2018. Na obnovljenem šolskem igrišču OŠ Lokev je potekala krajša slovesnost z kulturnim programom. Otroci in strokovno osebje osnovne šole Lokev so poleg prepotrebnih novih košev in golov prav za to priložnost od Občine Sežana pridobili tudi  komplet  novih športnih žog. Darilo Občine Sežana je v prisotnosti predsednika KS Lokev Dušana Bana in ravnateljice OŠ Srečka Kosovela Sežana ga. Jadranke Mihalič v uporabo predal  domačin iz vasi Prelože,  g. Andrej Sila.  Na prireditvi je bil  predstavljen  čezmejni projekt Partnerstvo kraške suho zidne gradnje. Pri gradnji suho zidnih zidov so aktivno  sodelovali otroci osnovne šole Lokev. Za svoj trud  so dobili posebne posvojitvene liste varuha kraškega suhega zidu.

V popoldanskih urah so pri gasilskem domu Lokev potekala športna tekmovanja. V ta namen so moči združili odbojkarji na mivki in balinarji z turnirjem, starši otrok KS Lokev in Prelože pa so na travniku poleg gasilskega doma organizirali jesenske otroške igre. Eden od ciljev letošnje prireditve je bil tudi v aktivnem spodbujanju med generacijskega sodelovanja, zato so v ta namen najmlajši prebivalci KS pozvali skupino pohodnikov, da v sklopu organiziranega pohoda na 603 m visoki hrib Stari Tabor poiščejo čisto pravi skriti zaklad. Pohodniki so nalogo na veliko veselje številnih otrok uspešno opravili in jim skrinjo z sladkim zakladom dostavili kar na improvizirani poligon sredi pokošenega travnika, kjer so potekale otroške športne igre.

Osrednja slovesnost letošnjega vaškega praznika je potekala v nedeljo, 30.09.2018. V dopoldanskih urah je bila v cerkvi svetega Mihaela maša. Mašo v cerkvi je vodil duhovnik Slavko Obed, program v cerkvi so ob petju domačega cerkvenega zbora obogatili še pevci moškega pevskega zbora Tabor Lokev in ga. Tinkara Kovač.

Po končani maši je družina Rože pripravila nadvse zanimivo razstavo in predavanje o slavnemu rojaku, duhovniku, narodnem  buditelju, politiku in kulturnemu delavcu Virgiliju Ščeku, ki je med leti 1918-1920, ter v kratkem obdobju po 2. Svetovni vojni deloval v Lokvi. V ta namen je bila po dolgih letih na ogled obnovljena gotska kapelica device Marije pomočnice, ki stoji poleg cerkve svetega Mihaela in je bila zgrajena že davnega leta 1426. Mag. Aneja Rože je v svoji predstavitvi natančno opisala zgodovino nastanka gotske kapelice in njene arhitekturne značilnosti. Program pred gotsko kapelico so z izvedbo nekaterih ljudskih pesmi popestrili pevci moškega pevskega zbora Tabor Lokev.

Zapisal: Robert Müllner

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja