Zadnji vikend v mesecu septembru je v KS Lokev rezerviran za praznik Svetega Mihaela, zavetnika vaške cerkve. Na ta dan krajevna skupnost Lokev pripravi tradicionalno vaško praznovanje, ki traja od petka 27.09.2019 do nedelje, 29.09.2019. Letošnje Opasilo je bilo posebno, saj se je organizator prireditve,  KS Lokev odločila za obširen kulturni program.  Želja organizatorja je bila, da se po nekaj letni pavzi v KS Lokev ponovno organizira prireditev na najvišjem nivoju, zato so temu primerno v program vključilo čez 120 nastopajočih. Že v petek je bil v organizaciji moto kluba Gad Lokev organiziran nočni pohod na Vroče. Osrednja kultura prireditev se je odvijala v soboto na športnem igrišču za kulturnim domom. V kulturnem domu v Lokvi je bila na ogled prenovljena večnamenska sejna soba Sveta KS Lokev . V prvem nadstropju je bila na ogled razstava ročnih del skupine krajank in razstava o  nogometnem klubu Galeb Lokev, ki je pred davnimi 40 leti prenehal z delovanjem. Razstavo sta  odprla Srečko Rože iz vojaškega muzeja Tabor Lokev in Robert Müllner, ki je zgodbo o nogometnem klubu zapisal in jo tako po dolgih letih ponovno oživel. Razstava je bila za to priložnost obogatena z dresi lokavskih nogometnih dvojčkov Nejca Mevlje in njegovega brata reprezentanta Mihe Mevlje.

Program se je nadaljeval z nastopom otrok vrtca in podružnične šole Lokev. Svoje veščine so številni publiki predstavili domači gasilci iz PGD Lokev, na  katere  se v  KS Lokev ob vsaki priložnosti vedno lahko zanesemo. Sledil je skupni nastop mažoretk iz Povirja in sežanske Kraške pihalne godbe pod taktirko Iva Bašića, ter na koncu še pozdravni govor predsednika Sveta KS Lokev g. Lea Bana. Ob tej priložnosti je KS Lokev podelila  plakete trem zaslužnim krajanom, ki so v preteklosti s svojim delom pripomogli k prepoznavnosti in razvoju domačega kraja. Plakete za leto 2019 so dobili. g. Franc Čok, g. Ivan Mljač in g.Ivan Muha. Pred tako pričakovanim večernim koncertom pa je igralska zasedba TKŠD Urbanščica iz Famelj na improviziranem odru s svojimi domiselnimi kostumi in skeči spravljala občinstvo v dobro voljo. Večer je bil rezerviran za mladino, ki je  na lokavsko veselico  pridrvela od blizu in daleč. Najprej so na odru pod šotorom zagospodarili domačini iz skupine Jastrebi. Njihov nastop je bil preprosto odličen. Za jagodo na torti sobotnega dneva pa so poskrbeli  fantje iz novogoriško-kraške glasbene zasedbe  Zvita Feltna, ki so z svojo energijo dvignili občinstvo v delirij.

V nedeljo, 29.09.2019 je bila v cerkvi Svetega Mihaela Sveta maša, ki je bila posebej svečana. Za to priložnost so moči in grla združili cerkveni pevski zbor in pevci iz MPZ Tabor Lokev.

Letošnje Opasilo si bomo zapomnili tudi po dobrodelni akciji. KS Lokev je organizirala srečelov, zbrana sredstva pa bodo namenjena nakupu ali najemu defibliratorja, ki je v KS  Lokev nujno potreben. Vsem, ki ste donirali sredstva in artikle za izvedbo srečelova se ob tej priložnosti iskreno zahvaljujemo.

Reportažo zapisal: Robert Müllner

Slike: Gorazd Cerkvenik            

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja