V neposredni bližini Lipice stoji zanimiva kraška vas Lokev, ki ima kar nekaj ogleda vrednih posebnosti. Za individualnga obiskovalca je brez dvoma najbolj zanimiv fantastični vojaški muzej Tabor, kjer vam zibrateljski in zgodovinski navdušenec Srečko Rože povedal vse o slovenski vojaški preteklosti. Ravno nasproti vojaškega muzeja je Fabianova starinska trgovina z mešanim blagom, nekoliko naprej pa je najstarejša pršutarna na slovenskem Krasu – Pršutarna Lokev. Lep zgodovinsko-kulinarični izlet!

Izhodišče:
Avtocesto ‘Ljubljana – Koper’ zapustimo na izvozu Divača in enostavno sledimo smerokazom za Lipico oz. Lokev. Kmalu pridemo v Lokev in parkiramo v bližini stolpa Tabor, kjer je vojaški muzej.

Opis:
V središču vasi Lokev stoji velik kamnit stolp, ki so ga konec 15. stoletja zgradili Benečani za obrambo pred turškimi vpadi. Stolp je danes dom Vojaškega muzeja Tabor – največje privatne zbirke v Sloveniji, ki se lahko pohvali s številnimi domačimi in mednarodnimi priznanji ter plaketami, vpisana pa je celo v Guinnessovo knjigo rekordov. Gre za izjemno bogato zbirko različnih vojaških eksponatov, ki prikazujejo vojne dogodke na naših tleh ter zgodbe slovenskih vojakov v tujini. Vse o muzeju, Lokvi in okolici vam bo povedal karizmatični lastnik Srečko Rože (kontakt: 041 516 586), ki že od odprtja muzeja leta 1994 uspešno opravlja nenavadno nalogo – vsak dan pridobi 30 novih vojaških eksponatov!!! Zbirka je res ogromna in v treh nadstropjih okroglega stolpa predstavlja predvsem obe svetovni vojni ter zgodovino Lokve. Izredno zanimiv vodeni ogled muzeja traja približno 2 uri. Priporočamo!

Nasproti stolpa Tabor stoji Fabianova muzejska trgovina z mešanim blagom, ki prikazuje trgovino in način prodaje izpred druge svetovne vojne. Odprta naj bi bila ob sobotah, vendar je bila v času našega obiska žal zaprta. Upam, da boste vi imeli več sreče, saj zgleda res zanimiva…

Če smo že na Krasu, ne moremo mimo kraškega pršuta. V Lokvi boste našli najstarejšo pršutarno na slovenskem Krasu – Pršutarno Lokev. Tu se lahko sprehodite po sušilnici pršutov, se podučite o tehnologiji izdelave kraškega pršuta, dogovorite za degustacijo njihovih suhomesnatih izdelkov in seveda kakšne kraške dobrote tudi nabavite. Iz središča Lokve se peljite po cesti proti Lipici in na prvem križišču zavijte desno ter sledite oznakam za Pršutarno Lokev. O svojem prihodu jih predhodno obvestite, večjim skupinam pa po dogovoru v simpatični kraški sobani pripravijo slastno ‘gostijo’ z domačimi dobrotami in kozarčkom odličnega terana.

Če se niste okrepčali že v sami pršutarni, pa se ustavite v enostavni, a odlični domači gostilni Muha v središču Lokve (tik ob muzeju Tabor), kjer vam bodo brbončice zaplesale v ritmu dobrot kraških gospodinj. Od Muhe brez dvoma ne boste odšli lačni!

Članek: http://www.slotrips.si/slo/kulturne-znamenitosti/trip/1065/Lokev-na-krasu-vojaski-muzej-in-prsut

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja