Spoštovani
V petek, 02. decembra 2022 se nam je v prostorih kulturnega doma v Lokvi predstavila Anja Rože. Izrek, da jabolko ne pade daleč od drevesa v primeru mlade zgodovinarke iz vasi Prelože z gotovostjo drži. Anja nadaljuje s tradicijo družine Rože, svojega očeta Srečka, interpretatorja kulturne dediščine, mame Irene in sestre Aneje Rože, magistrice zgodovine.
Tema tokratnega predavanja je bila predstavitev življenja na Krasu v času zavezniške vojaške uprave in prvih letih po priključitvi k Jugoslaviji (1945 – 1954). Razburljiva povojna zgodovina, ki je tako usodno zaznamovala usodo primorskega naroda je privabila veliko število obiskovalcev.
Raziskava povojnega obdobja je avtorici služila kot magistrsko delo. Poučno predavanje, ki na podlagi pisnih in ustnih virov na analitičen način opisuje dogodke tistega časa. Po dobri uri predavanja je imelo zbrano občinstvo možnost zastaviti nekaj dodatnih vprašanj. Bivši diplomat, domačin Drago Mirošič iz Lokve je delil nekaj osebnih izkušenj iz tistega časa, v debato se je vključil tudi častni občan občine Sežana Srečko Rože in starosta vasi Lokev Jože Pirnat, ter ostali prisotni.
Predavanje, ki je v besedi in sliki marsikomu privabila globok razmislek tudi o tem, kaj bi se lahko zgodilo, če bi se glavni protagonisti tistega časa v svojih dejanjih odločali drugače.

Tega verjetno ne bomo izvedeli nikoli.

Prispevek zapisal: Robert Müllner

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0