Koča na Kokoši (670m) stoji na vzpetini hribu Jirmanec, ki se razteza nad turistično znano Lipico, največjo slovensko vasjo Lokev in najstarejšo turistično jamo v Evropi, Vilenico. Koča nosi ime po vrhu Kokoš (674m), ki je od koče oddaljen dobrih 5 minut. V bližini koče in pod pobočjem Jirmanca zasledimo dva mejna kamna, ki sta ostanek nekdanje fevdalne zemljiške delitve posesti na Krasu. Le 30 minut jugovzhodno od koče se nahaja vrh Veliko Gradišče, ki je s svojimi 741 m najvišji vrh Tržaško – Komenskega Matičnega Krasa. Na jugozahodnem pobočju je nekoč stalo gradišče, ki je bilo porušeno v 5. stoletju.

Zavedamo se pomena ohranjanja narave, tudi tako, da zmanjšamo rabo energije in snovi ter povečano rabo obnovljivih virov energije na Koči na Kokoši, zato je bila za sanacijo koče izvedena uspešna kandidatura na javnem razpisu “Javni razpis za podporo planinski športni in rekreacijski infrastrukturi”. Celotni zunanji ovoj objekta se je toplotno izoliral, stara energetsko neučinkovito zunanje stavbno pohištvo se je zamenjalo z novim, energetsko učinkovitimi. Zamenjan se je tudi vir ogrevanja in priprave tople sanitarne vode, ki je po novem oskrbuje sodobna toplotna črpalka. K dosegu teh ciljev povečanja deleža obnovljivih virov energije in povečanje deleža samooskrbe bo pripomogla tudi nova sončna elektrarna. Za prezračevanje objekta skrbi sistem prezračevanja z rekuperacijo. Za učinkovito razsvetljavo objekta skrbijo energetsko visoko učinkovita LED svetila. Vsa novo nameščena oprema za uporabo vode (vodne armature, kotlički, pisoarji ipd.) je varčna pri porabi vode. Povečal se je tudi volumen zbiralnika deževnice, kar omogoča še večjo samozadostnost. Za čiščenje odpadnih vod skrbi sodobna čistilna naprava. 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. www.eu-skladi.si.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0